Chipset Tamiri ve Değişimi

Anasayfa / Chipset Tamiri ve Değişimi

Chipset Tamiri ve Değişimi

Yeni nesil notebooklarda çok sıklıkla karşılaşılan arızaların başında chipset arızası gelir. Teknik terimde chipset arızalanması, “chipset’in yanması” olarak da adlandırlır.

Chipset nedir, neden yanar? Öncelikle bu konu hakkında kısa bir bilgi paylaşımında bulunacağız. Chipset; dış birim ve iç birim kontrol ekipmanlarının sıralama ve kontrolünü sağlayan entegre birimidir. 

Ekran kartı chipi, sistem bellekleri, usb bağlantıları, Sata kontrolcüsü, PCI Bus’lar ile işlemci arasındaki işleyişi sağlamaktadır. Elektronik Devrelerde, elektronik parçalar çalıştıkları sürece belirli bir ısı değerine ulaşırlar. Bu ısınmanın belirli bir derece ulaşması normaldir. Aşırı ısı kontrolü olarak, cihaz içerisine termal pad (Thermal Pad), ısı silikonu, Bakır yada aliminyum soğutucu ve fan devresi, cihaz üreticileri tarafından, ürüne entegre şekilde uygulanmaktadır. 

Cihaz içerisindeki fanlar,  step motor teknolojisine sahiptirler. Sürekli dönmez, ısı değerinin artmasına paralel olarak, dönüş hızları da artar. Örneğin, cihaz üzerindeki işlemci 30 derecelik bir ısıdayken, işelmci fanı 300rpm (dakikada 300 devir ) dönüyorsa, işlemcinizin kullanımının artmasıyla, işlemcinin 60 derecelik bir ısıya ulaşması durumunda, işlemci fanınız da 600 rpm’lik bir dönüş hızına ulaşacaktır.

Buradaki amaç, işlemciyi belirli bir ısının ( maximum çalışma ısısının) üzerine çıkmasını engellemektir. Fan motorunuzda bir arıza oluşursa yada zaman içerisinde fan biriminin içerisinde oluşan tozlar, fan ünitesinin soğutma yapmasını engellerse, chipset aşırı ısınır ve board ile arasındaki bağlantıyı sağlayan lehim topları çürür, atar yada chipset’iniz yanar. Chipset yanması diye tabir edilen, chipset arızalanması genel olarak bu şekilde meydana gelir.


Chipset Değişimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Notebook, Netbook ve Toshiba laptop bilgisayarlarda bulunan chipsetler görev, marka ve serilerine göre farklılık gösterir. Notebook chipset tamirinde en çok kullanılan chipset çeşitleri North Bridge ( Kuzey Köprüsü ) ve South Bridge ( Güney Köprüsü ), Vga Chipset dir. Notebook chipset onarımı 2 şekilde gerçekleşir. Birinci yöntem;

REBALLING ( Yeniden Bacak Yapılandırılması ) Notebook anakartı üzerinde monteli olan (Lehimli) chipset’in BGA Rework cihazıyla sökülmesi, sökülen chipset in eski bacaklarının (chipset üzerinde bulunan lehim toplarının) temizlenmesi, yeniden chipset’in bacaklarının dizilmesi (Reball – Reballing ) İşlemi.

Bu işlem, çalışan her chipset tamirinde sağlıklı sonuçlanmamaktadır. Chipset arızası veren cihazın chipset entegresinin yanmamış olması gerekmektedir. Bu chipset cihaz üzerinden sökülüp, yeniden dizilip, takılmadan, chipsetin sağlam olup olmadığı anlaşılamaz.

Chipset arızalarınızda sıfır chipsetlerin montajı yapılarak cihazınızı ilk fabrika çıkışı ayarlarına getiriyor ve 6 ay garanti veriyoruz.

Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için, Hemen Arayın! (0531) 466 1499

Copyright © 2001. Kırmızıgül Yazılım Her Hakkı Saklıdır.
Top